Kazimierz Paszyn

Kazimierz Paszyn - (ur. 24.XI.1925r Kalisz - zm. 1980 Kalisz) (ojciec Antoni, matka Janina, rodzeństwo: brat Henryk i dwie rodzone siostry Janina, Józefa oraz przyrodnia Franciszka). Miał dwóch synów: Krzysztofa i Jarosława.

Kazimierz Paszyn w czasie wybuchu II Wojny Światowej, jako niespełna 15 letni chłopiec, został zabrany na roboty do fabryki akumulatorów w III Rzeszy w Hanowerze. Panowały tam bardzo srogie warunki. Fabryka była w okresie wojny kilkakrotnie bombardowana przez lotnictwo Aliantów. Jedno z takich bombardowań uratowało mu życie. Pewnego dnia Niemcy wyprowadzili wszystkich pracowników aby ich rozstrzelać, lecz szczęśliwym trafem w ten właśnie dzień lotnictwo składające się z polskich i angielskich samolotów zorganizowało jeden z nalotów. Wystraszyło to tak Niemców, że uciekli i pracownicy zostali ocaleni. W takich warunkach Kazimierz Paszyn żył przez 6 lat. Trzeba tu zaznaczyć, że nawet w takich spartańskich warunkach duch sportu nie umarł w naszych rodakach, nieraz udało im pograć w piłkę nożną przed barakami. Po wojnie Kazimierz Paszyn wrócił z III Rzeszy do Kalisza. Tam w 1945 r. rozpoczął naukę w klasie o profilu przyrodniczym w Gimnazjum i Liceum dla Dorosłych im. Tadeusza Kościuszki, jednocześnie pracując w fabryce włókienniczej „Bielarnia” jako tkacz. Po ukończeniu szkoły średniej w 1949 r. dostał się na studia o specjalności sportowej Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu i Politechniki we Wrocławiu, która została później przekształcona w Studium Wychowania Fizycznego Akademii Lekarskiej aby ostatecznie przyjąć nazwę Wyższej Szkoły wychowania Fizycznego we Wrocławiu. Ukończył ją w 1953 r. Tytuł magistra uzyskał w 1961 r na tejże uczelni. Po skończeniu studiów w 1953 r., dostał nakaz pracy w Wojsku Polskim w Białej Podlaskiej. Było to wojsko sił powietrznych. Pełnił w nim funkcję wykładowcy, jako instruktor sportowy. Tam poznał swoją żonę, Leokadię Komodę. Po dwóch latach pobytu, na własne życzenie zwolnił się z wojska i powrócił do Kalisza wraz z żoną w 1955 r. Już rok wcześniej w 1956, podjął pracę w I Liceum Ogólnokształcącym im. Adama Asnyka. W 1957 r. Był jednym z trzech założycieli Międzyszkolnego Klubu Sportowego w Kaliszu, a w 1958 r. Wszedł w skład założycieli kaliskiego Szkolnego Związku Sportowego. Oprócz trenowania młodzieży, angażował się w działalność sportową. Wchodził w skład Członków Zarządu, Szkolnego Związku Sportowego. Wybierano go na to stanowisko, podczas zebrań Zarządu: 10 marca 1965 r., w grudniu 1968 r., w lutym 1972 r. i w grudniu 1975 r. W 1971 r. Kazimierz Paszyn został wybrany na prezesa MKS „Asnyka” Kalisz, które było do tej pory nie obsadzone. Jak widać, jeśli chodzi o kadrę trenerską i działaczy, nie było niestety zbyt wielu chętnych osób do pomocy na przełomie tych wszystkich lat istnienia klubu.

Głównymi dyscyplinami, na jakie Kazimierz Paszyn kładł nacisk w klubie była lekkoatletyka i koszykówka.

W lekkiej atletyce w klubie wychowało się i wielu znakomitych sportowców. Najbardziej znani i utytułowani wychowankowie Profesora Paszyna to: Jadwiga Kopacz – oszczepniczka, kulomiotka, dyskobolka; Jacek Czechowski – (płotkarz, sprinter, skoczek w dal).

Wyróżniającymi się zawodnikami klubu MKS-u byli także zawodnicy, większość to wychowankowie Kazimierza Paszyna bądź przy współpracy z innymi trenerami :

Kobiety: Jabłońska Maria – oszczep, pchnięcie kulą; Konon Aldona – sprint; Łoźna Małgorzata – sprint, skok w dal, pięciobój; Peruga Danuta – pięciobój.

Mężczyźni: Croosio Marian – rzut dyskiem; Błaszczyk Wojciech – sprint; Gierłowski Stanisław - biegi średnie; Grabowski Jarosław – pchnięcie kulą, rzut dyskiem; Janiak Arkadiusz sprint; Kosiński Jacek – sprint, bieg przez płotki; Leń Zbigniew – sprint, skok wzwyż, skok w dal; Lisowski Lech – sprint, bieg przez płotki, skoki; Łukasiewicz Wiesław – trójskok, skok w dal, skok wzwyż, bieg przez płotki; Marks Krzysztof – sprint; Nowicki Grzegorz – sprint, bieg przez plotki, skok w dal; Olejnik Tadeusz - rzut dyskiem, pchnięcie kulą; Pawlak Czesławsprint, bieg przez płotki, skok w dal, trójskok, skok w zwyż; Urbaniak Andrzej – skok w dal, trójskok; Sztandera Stanisław – sprint; Subbotko Mikołaj – pchniecie kulą, rzut dyskiem; Wierzgacz Roman – sprint, skoki, wielobój; Ziółko Andrzej – skoki, sprint, pchnięcie kulą.

Kazimierz Paszyn był bardzo znanym i cenionym trenerem koszykówki. Najpierw w MKS „Asnyk” Kalisz prowadził zespoły żeńskie, a potem męskie w rozgrywkowych ligowych. Kobieca drużyna basketu swoje starty rozpoczęła w 1962 r. pod wodzą mgr. Stanisław Elegańczyka. Występowała ona w koszykarskich rozgrywkach o mistrzostwo „B” klasy. Był to start bardzo udany, ponieważ dziewczyny awansowały do „A” klasy. W tym samym roku połączyły się z sekcją KS „Włókniarz” Kalisz. Po dłuższej przerwie od 1969 r, już pod okiem Profesora Paszyna, do września 1970 r. żeński MKS ponownie grał w mistrzostwach „A” klasy. Od 1969 r. w rozgrywkach „B” klasy, występowali także mężczyźni. Trenowani byli także przez Paszyna. Również jak koleżanki grali pod szyldem MKS „Asnyk” do września 1970 r. Miało to związek z ponownym połączeniem sekcji koszykówki z klubem KS „Włókniarz”. Po wyżej wymienionej fuzji sekcji koszykarskich „Asnyka” z „Włókniarzem” ich trenerem był Kazimierz Paszyn. Zmieniła się więc tylko nazwa, natomiast trzon obu zespołów stanowiły zawodniczki i zawodnicy z MKS-u. Jeśli chodzi o rozgrywki szkolne, największym sukcesem Profesora Paszyna było dotarcie z reprezentacją I LO do półfinałów Mistrzostw Polski szkół średnich, które odbywały się we Wrocławiu w 1967 r. Niestety koszykarze „Asnyka” zajęli czwarte miejsce i odpadli z dalszych rozgrywek. „Asnyk” zdobywał również, wiele pucharów na innych szczeblach rozgrywek. Należy tu nadmienić, że niektórzy uczniowie poza startami w zawodach lekkoatletycznych, stanowili o sile koszykówki MKS „Asnyk”. Takimi osobami mogą być: Małgorzata Łoźna, Wiesław Łukasiewicz czy Jadwiga Kopacz.

Kariera zawodnicza

Kazimierz Paszyn odnosił w sporcie wiele sukcesów, jeszcze przed rozpoczęciem pracy w I L.O. im. Adama Asnyka, jako nauczyciel i trener. Parał się on wieloma dyscyplinami sportu. Jeszcze gdy uczęszczał do II L.O. im. Tadeusza Kościuszki, zapisał się do Kaliskiego Towarzystwa Wioślarskiego (KTW). Osiągał tam bardzo dobre wyniki. Poniżej niektóre z nich:

18.VIII.1946 r. jako zawodnik KTW, na regatach związkowych w Bydgoszczy na torze Łęgnowo. Zajął w czwórce pierwsze miejsce, skład osady to: K. Paszyn, Z. Malarczyk, Z. Chłobucki, H. Stefanowski, sternik J. Warznowski.

2.VII.1950 r. w regatach na Poznańskiej „Malcie” o Mistrzostwo Polski Z.S. „Ogniwo” w biegu ósemek, przypłyną na pierwszym miejscu, już jako wioślarz Z.K.S. „Ogniwo” Kalisz. Gdyż KTW z przyczyn ówczesnej polityki centralizmu społecznego i politycznego, która odbierała autonomię samodzielnym dotychczas organizacjom, zostało w sierpniu 1949 r. wchłonięte przez to zrzeszenie sportowe.

W 1951 r. na Mistrzostwach Polski w Bydgoszczy na torze regatowym Łęgnowo w dwójkach, zajął w swoim biegu pierwsze miejsce (K. Paszyn, J. Aleksandrzak, sternik Wawrzonowski). Generalnie ZKS Ogniwo Kalisz uplasowało się na drugim miejscu.

Znalazł się także w kadrze narodowej wioślarzy, gdzie miał szansę zakwalifikować się na Igrzyska Olimpijskie w Helsinkach (1952), niestety nie udało się uzyskać kwalifikacji.

Od VII 1956 r. gdzie w roku tym również uzyskał pierwszą kategorię instruktorską, działał jako instruktor wioślarstwa w Kaliskim Towarzystwie Wioślarskim. Tytuł instruktora uzyskał w 1950 r.

Kazimierz Paszyn także próbował swych sił w pięściarstwie. Walczył mniej więcej w roku 1948 w kaliskim klubie „Włókniarz” Kalisz, lecz po stoczeniu sześciu walk, doszedł do wniosku, że jednak boks to nie dyscyplina jaką by chciał dłużej uprawiać. Również jego brat Henryk uprawiał boks. Profesor Paszyn uprawiał także podnoszenie ciężarów.

Najbardziej interesował się koszykówką i lekkoatletyką, ukończył wiele kursów związanych z tymi dyscyplinami.

Został odznaczony m. in. Odznaką „Srebrnego Dysku” w 1962 r., Odznaką „Za zasługi w sporcie szkolnym” ZG SKS w 1966 r., Odznaką 100-lecia sportu polskiego w 1968 r., Brązowym Krzyżem Zasługi w 1970 r., Złotym Krzyżem Zasługi w 1976 r., Medalem Komisji Edukacji Narodowej w 1977r., Odznaką Honorową „Za zasługi w rozwoju województwa poznańskiego”, Odznaką „Zasłużony działacz kultury Fizycznej”.

Źródło. Praca licencjacka: "Rozwój sportu regionalnego i jego wpływ na społeczność lokalną na przykładzie historii MKS „Asnyk” Kalisz"; Autor: Marcin Paszyn

Partnerzy XXIX Meczu