XXXII Mecz Koszykówki o Puchar im. Kazimierza Paszyna - wygrana uczniów III LO, pewne zwycięstwo absolwentów Asnyka

W piątek 13. grudnia rozegrany został XXXII mecz koszykówki o Puchar im. Kazimierza Paszyna.

Głównym organizatorem meczu była Kaliska Fundacja im. Kazimierza Paszyna, współorganizatorami: Stowarzyszenie Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły Dwojga Imion Anny Jagiellonki i Mikołaja Kopernika, a także Dyrekcje szkół - I i III Liceum Ogólnokształcącego. Na hali gościliśmy m.in.: Wiceprezydenta Kalisza - Grzegorza Kulawinka, Naczelnika Wydziału Edukacji: Mariusza Witczaka, Prezesa Stowarzyszenia „Asnykowców” - Piotra Kościelnego, Prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły Dwojga Imion Anny Jagiellonki i Mikołaja Kopernika – Annę Kucharską-Utecht, Wicedyrektor I LO – Emilię Wojtulewicz, Dyrektor III LO - Annę Narewską, Przewodniczącego Rady Fundacji - Jarosława Paszyna oraz Prezesa Fundacji, piszącego te słowa - Marcina Paszyna.

32 mecz Paszyna

W tym roku pierwszy mecz zagrali uczniowie, 4x10 minut bez czasu zatrzymywanego. Początek spotkania należał do I LO, które wypracowało sobie nieznaczną przewagę. Jednak z czasem koszykarze III LO zaczęli sukcesywnie odrabiać straty. Najwięcej emocji przyniosła końcówka ostatniej kwarty, która rozgrzała do czerwoności bardzo licznie zgromadzoną publikę. Na niecałe 7 sekund do zakończenia meczu Kopernik wykonywał dwa rzuty wolne wychodząc po nich na trzy punktowe prowadzenie 46:43, trener I LO Łukasz Zając wziął czas, aby zaplanować ostatnią akcję. Po rozpoczęciu gry, przy ogłuszającym dopingu publiczności, piłkę przejął czołowy zawodnik I LO Filip Szafran który zdołał oddać rzut za trzy minimalnie jednak pudłując. Koszykarze III LO utrzymali przewagę do końca, odnosząc tym samy 12 zwycięstwo.

Najlepszym strzelcem meczu, został Filip Szafran z Asnyka - 24 punkty. Drużynę I LO prowadził prof. Łukasz Zając, a III LO prof. Anna Michalska. Stan rywalizacji w meczach uczniów 12:10 zwycięstw na korzyść III LO.

Puchar ufundowany przez Stowarzyszenie „Asnykowców” wręczył Prezes – Piotr Kościelny wraz z synem Kazimierza Paszyna - Jarosławem, wnukiem - Marcinem, a puchar dla najlepszego strzelca wręczył Naczelnik Wydziału Edukacji – Mariusz Witczak. Zawodnicy otrzymali także wejściówki na kaliski Aquapark.

I LO – III LO 43:46

I LOFilip Szafran - 24, Adam Chlebowski - 10, Jakub Goszczyński - 2, Piotr Olczak - 2, Stanisław Olek - 2, Eryk Cichy, Paweł Janoszka, Jonatan Konarski-Rybka, Michał Maćkowiak, Wiktor Marcinkowski, Miłosz Olszewski.

III LOJędrzej Raczyk - 23, Aleksander Duliba - 9, Bartosz Czaja - 6, Sebastian Furmaniak - 4, Jan Tyc - 2, Krzysztof Łyczak - 1, Miłosz Oraczewski - 1, Adam Andrzejak, Hubert Ciumek, Stanisław Miklas, Mikołaj Pisarski, Dawid Przepiórka.

32Mecz Paszyna

Po spotkaniu uczniów zagrali absolwenci, również 4x10 minut bez czasu zatrzymywanego. Mecz absolwentów nie był aż tak emocjonujący jak spotkanie uczniów. Od początku do końca zespół z Asnyka wypracował znaczną przewagę punktową, do pierwszej połowy meczu prowadząc już różnicą szesnastu punktów 33:17. Ostatecznie Asnykowcy zwyciężyli 65:51.

Najlepszym strzelcem spotkania został Michał Kornacki z Asnyka - 20 punktów. Drużynę „Asnykowców” prowadził prof. Wiesław Łukasiewicz, a „Jagiellonów/Kopernikan” prof. Jacek Czajczyński oraz prof. Aleksander Janiak. Obecnie Asnykowcy mają na koncie 23 zwycięstw, a Jagiellonowie 8, w jednym meczu padł remis.

Puchar im. Kazimierza Paszyna ufundowany przez Kaliską Fundację im. Kazimierza Paszyna, wręczyli Przewodniczący Rady Fundacji - syn Kazimierza Paszyna, Jarosław wraz z wnukiem Marcinem – obecnym Prezesem Fundacji, Puchar dla najlepszego strzelca wręczył Prezes Stowarzyszenia „Asnykowców” - Piotr Kościelny. Zawodnicy otrzymali wejściówki na mecz naszych siatkarek – Energa MKS Kalisz.

Asnyk – Jagiellonowie/Kopernik 65:51

Asnyk Michał Kornacki - 20, Mateusz Widmański - 14, Bortosz Nowak - 12, Piotr Latosiński - 11, Bartosz Walaszczyk - 4, Piotr Wzgarda - 4, Marcin Kornacki, Paweł Wzgarda.

Jagiellonowie/Kopernik – Jarosław Andrzejewski - 12, Szymon Sobczak - 12, Jakub Skurjat - 9, Janusz Zalewski - 8, Mateusz Gruszka - 6, Marcel Lipczyński - 4, Aleksander Duliba (obecny uczeń III LO), Jędrzej Raczyk (obecny uczeń III LO)

Oba mecze sędziował Waldemar Olszyna.

Przy mikrofonie niezastąpiony Zbigniew Kościelak, jednak na początku meczu uczniów, próbkę swoich komentatorskich możliwości pokazał zeszłoroczny absolwent I LO Kacper Sobański, który we wcześniejszych latach grał jako uczeń w meczach o Puchar im. Kazimierza Paszyna.

W przerwach pomiędzy meczami mogliśmy podziwiać pokazy zespołu tanecznego Jagiellonki Dance, prowadzone przez prof. Magdalenę Jankowską.

Zapraszamy do galerii

Marcin Paszyn