XXIII Mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna

Tradycji stało się zadość i tym razem, bowiem w piątek 10 grudnia 2010 roku, doszło do kolejnej świętej wojny pod koszami, czyli rywalizacji Asnykowców i Jagiellonów. Na trybunach Ośrodka Sportu, Rekreacji i Rehabilitacji przy ul. Łódzkiej zasiedli m.in. prezydent Kalisza, Janusz Pęcherz, dyrektor Liceum im. Adama Asnyka Elżbieta Karpisiewicz, dyrektor Liceum im. Mikołaja Kopernika Elżbieta Steczek-Czerniawska, zastępca naczelnika Wydziału Kultury i Sztuki, Sportu i Turystyki Mieczysław Marciniak oraz wiceprzewodniczący komisji edukacji, kultury i sportu Rady Miejskiej Paweł Gołębiak. Po prezentacji zawodników prezes Stowarzyszenia Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka Adam Borowiak oraz Jacek Bartosik ze Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły Dwojga Imion, Anny Jagiellonki i Mikołaja Kopernika, wręczyli bukiet róż Leokadii Paszyn, żonie patrona tego wyjątkowego meczu.

Potem oglądaliśmy już popisy koszykarzy - absolwentów obu szkół. Siły wydawały się wyrównane, ale wydarzenia na boisku zdominowali jednak Asnykowcy. Co prawda pierwsze minuty należały do Jagiellonów, którzy prowadzili 3:0, ale z biegiem czasu rosła przewaga punktowa Asnykowców. Największa w tym zasługa Tomasza Nowaka, który ostudził zapędy rywali przede wszystkim rzutami za trzy punkty. Już po pierwszej połowie Jagiellonowie mieli małe szanse na odrobienie strat, choć w ich szeregach także nie brakowało graczy z dużym doświadczeniem. Nie wszyscy jednak tego dnia pokazali pełnię swoich możliwości. Tymczasem Asnykowcy tworzyli zgrany team i odnieśli 14. zwycięstwo w historii meczów obu zasłużonych dla miasta szkół. O ich dominacji świadczy końcowy wynik - 68:38. Zwycięskiej drużynie główne trofeum wręczyła Leokadia Paszyn w towarzystwie przewodniczącego Rady Fundacji im. Kazimierza Paszyna, Jarosława Paszyna. Prezydent Kalisza ufundował puchar dla najlepszego zawodnika meczu, Tomasza Nowaka, który zdobył 24 punkty. W zespole Jagiellonów wyróżniono Łukasza Wilczyńskiego. Drużynę Asnykowców w tym roku tworzyli: Tomasz Nowak, Dariusz Kamzelewski, Maciej Idczak, Tomasz Czarnecki, Mateusz Grzybek, Mateusz Widmański, Norbert Jurek, trener: Wiesław Łukasiewicz. Skład Jagiellonów: Bartłomiej Kuczyński, Łukasz Wilczyński, Filip Chrystek, Szymon Sobczak, Janusz Zalewski, Miłosz Pijański, Dawid Wilkaniec, Karol Olejniczak, trener: Grzegorz Kulawinek.

W meczu uczniów Asnyka i Kopernika bardzo długo wydawało się, że młodzi Kopernikowcy wezmą rewanż za porażkę swoich starszych kolegów. Zawodnicy nie rozpieszczali kibiców, jeśli chodzi o ilość zdobytych punktów, ale trzeba też dodać, że grali krócej od absolwentów. W pierwszej połowie znacznie lepsze wrażenie pozostawiła po sobie drużyna Kopernika i podobnie było na początku drugiej części. Asnyk złapał jednak wiatr w żagle i zaczął błyskawicznie odrabiać straty, co skończyło się jego wygraną 24:21. W nagrodę zespół otrzymał puchar od Stowarzyszenia Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka. Natomiast Stowarzyszenie Przyjaciół Szkół Dwojga Imion fundowało puchar dla najlepszego strzelca meczu uczniów. Został nim Piotr Latosiński (Asnyk), który zdobył 16 punktów. W zespole Kopernika nagrodę dla najlepszego zawodnika odebrał Jakub Spaleniak, zaś najwięcej punktów zdobyli: Aleksander Pytliński i Michał Janiak (obaj po 6). Organizatorzy postarali się też o upominki dla zawodników wszystkich drużyn. Oprócz emocji sportowych mieliśmy też akcent artystyczny, jakim były występy mistrzyń Kalisza w aerobiku grupowym - zespołu Jagiellonki Dance kierowanego przez Violę Wacowską. Spotkania sędziowali, Radosław Nowaczyk i Waldemar Olszyna. Spikerem i błyskotliwym komentatorem tego koleżeńskiego wieczoru był redaktor Dariusz Dymalski.