XXII Mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna

W hali Ośrodka Sportu Rehabilitacji i Rekreacji przy ul. Łódzkiej, 11 września 2009, w uroczystej oprawie VII Zjazdu Absolwentów Szkoły Dwojga Imion: Anny Jagiellonki i Mikołaja Kopernika – kolejny, tradycyjny (już dwudziesty drugi) mecz koszykówki oldboyów Asnykowcy – Jagiellonowie, zakończony pięknym zwycięstwem naszej drużyny 55:41 (41:15).

Był to trzynasty w dziejach dotychczasowych spotkań sukces starszych asnykowców, których znów jako trener poprowadził Wiesław Łukasiewicz. Najskuteczniejszym zawodnikiem jego teamu był zdobywca 18 pkt. Tomasz Nowak, a wraz z nim po efektowną w tym boju wiktorię sięgnęli: Tomasz Czarniecki, Grzegorz Gmyrek, Dariusz Kamzelewski, Mateusz Wojdak, Mateusz Widmański, Dominik Kalinowski i Maciej Idczak. Najlepszym zawodnikiem w drużynie Jagiellonów był Bartek Kuczyński, który zaliczył na swoim koncie 16 pkt.

Artystyczną oprawę tego zjazdowego spotkania zapewnił prowadzony przez Violę Wacowską (naszą koleżankę z Asnyka) zespół uczennic III LO Jagiellonki Dance, zaś w roli komentatora  – po raz dwudziesty pierwszy – wystąpił redaktor-asnykowiec Zbigniew Kościelak.

Odbył się również mecz uczniowskich drużyn I Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Asnyka i III Liceum im. Mikołaja Kopernika, w którym sukces odnieśli kopernikowcy, wygrywając 34:27. Oba mecze, podobnie jak w poprzednich latach, sędziował pan Radosław Nowaczyk.

Wszystkie drużyny otrzymały pamiątkowe statuetki i upominki, wręczone im przez przewodniczącą Komitetu Organizacyjnego VII Zjazdu Jagiellonek / Kopernika - Annę Kucharską-Utecht oraz prezesów stowarzyszeń wychowanków obu szkół, Ryszardę Hanc i Adama Borowiaka.