XXI Mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna

Pierwszego dnia XVI Zjazdu Asnykowców – w piątek, 19 września 2008 roku – w hali Ośrodka Sportu Rehabilitacji i Rekreacji przy ul. Łódzkiej odbył się dwudziesty pierwszy mecz Asnykowcy – Jagiellonowe, zakończony naszą wiktorią 58:54 (do przerwy 32:25). Tak więc w bilansie dotychczasowych  spotkań nasi reprezentanci po raz dwunasty zdobyli puchar im. Kazimierza Paszyna, a także „aktualny” puchar ufundowany przez honorowego patrona naszego Zjazdu, prezydenta miasta Kalisza Janusza Pęcherza. Zwycięską drużynę przygotował i jako trener („w drodze” na emeryturę; Boże, jak ten czas leci!) poprowadził asnykowiec – profesor Wiesław Łukasiewicz

Tradycyjny już i bardzo emocjonujący pojedynek pod koszami obejrzała liczna, sympatyczna, gorąca publiczność, wśród której znaleźli się m.in. poseł Adam Rogacki (absolwent „Kopernika”), przedstawiciele władz naszego miasta oraz prezes Stowarzyszenia Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka – Adam Borowiak i prezes Stowarzyszenia Liceum im. Anny Jagiellonki / im. Mikołaja Kopernika – Ryszarda Hanc, a także członkowie rodziny profesora Paszyna, niezapomnianego wuefisty z naszej sławnej Szkoły.

Autorami zjazdowego zwycięstwa byli : Grzegorz Gmyrek –  zdobywca 13 punktów, Tomasz Nowak – 10, Paweł Tyma – 9, Tomasz Czarniecki – 8, Mateusz Grzybek – 6, Maciej Idczak – 6, Mateusz Widmański – 4 oraz Bogumił Śliwa – 2.

Dla Jagiellonów, których tak jak w poprzednich meczach prowadził profesor Grzegorz Kulawinek, punkty zdobyli: Bartek Kuczyński – 18, Szymon Sobczak – 17, Filip Chrystek – 9, Łukasz Wilczyński – 8 oraz Adam Kleśta – 2.

Mecz znakomicie, podobnie jak rok i dwa lata temu, sędziował pan Radosław Nowaczyk, zaś obowiązki arbitrów pomocniczych wzięli na siebie Kuba Borowiec i Michał Stefaniak, natomiast rolę podgrzewającego atmosferę komentatora (jak zawsze kulturalnie i w przyjacielskim duchu)  – już po raz dwudziesty w tej „świętej wojnie”! – spełnił asnykowiec, redaktor Zbigniew Kościelak.