XXIV Mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna

16 grudnia już po raz 24. odbył się coroczny mecz koszykówki o Puchar im. Kazimierza Paszyna, pomiędzy absolwentami Asnyka i Jagiellonek/Kopernika oraz uczniami I LO i III LO.

Pierwszy mecz rozegrali absolwenci. Spotkanie w formule 4x10 min bez czasu zatrzymywanego. Kopernik poprowadził prof. Grzegorz Kulawinek, natomiast Asnyk prof. Wiesław Łukasiewicz. Kopernikanie po wysokiej zeszłorocznej porażce, byli głodni rewanżu. Pierwsza kwarta należała do absolwentów Kopernika, którą wygrali 16:13. Asnyk jednak nie dał odskoczyć przeciwnikom i ostatecznie pierwsza połowa zakończyła się minimalnym prowadzeniem Kopernika 28:26. W drugiej połowie oba zespoły dostarczyły licznie zgromadzonej publiczności bardzo dużo emocji. Trzecia kwarta należała zdecydowanie do Asnyka, który wygrał ją 11:5. Jednak Jagiellonki nie zamierzały odpuszczać i ostatecznie w regulaminowym czasie mecz zakończył się remisem 51:51. Zarządzono w związku z tym 3 minutową dogrywkę, w której lepszymi okazali się Asnykowcy. Mecz ostatecznie wygrali absolwenci Asnyka 56:53. Było to 15. zwycięstwo Asnyka we wszystkich 24. potyczkach. Po zakończeniu zwycięska drużyna otrzymała okazały puchar od wdowy po Kazimierzu Paszynie, Leokadii Paszyn. Pani Leokadii towarzyszyli poseł Adam Rogacki i senator Witold Sitarz. Najlepszym strzelcem meczu był Tomasz Nowak (15 punktów) - kapitan zespołu Asnykowców, który otrzymał puchar dla najlepszego strzelca. Wszyscy otrzymali także słodkie upominki.

Asnyk – Jagiellonki/Kopernik 56:53 (16:13, 12:13, 5:11, 18:14, d. 2:5)

Po emocjach związanych z pierwszym meczem, nadszedł czas na pojedynek uczniów. Rozgrywany był w wymiarze czasowym 4x8 min. Asnyk poprowadził prof. Łukasz Zając a Kopernik prof. Anna Michalska. Pierwsze dwie kwarty były bardzo wyrównane. Po pierwszej połowie wynik na tablicy brzmiał 14:12 dla Kopernika. Trzecia kwarta to już już tylko dominacja III LO, które wygrało ją zdecydowanie 13:2. Asnykowcy poprawili swoją grę w ostatniej kwarcie, jednak nie wystarczyło to, aby dogonić Kopernikanów. Ostatecznie III LO pokonało I LO 30:20, tym samym wyrównując statystyki zwycięstw we wszystkich spotkaniach pomiędzy uczniami 8:8.

Najlepszym strzelcem w meczu okazał się Aleksander Pytliński, kapitan zespołu Kopernika. Zwycięska drużyna oraz najlepszy strzelec otrzymali puchary. Dla zwycięskiej szkoły trofeum wręczyła przewodnicząca Stowarzyszenia Wychowanków i Absolwentów Szkoły Dwojga Imion Anny Jagiellonki i M. Kopernika - Anna Kucharska-Utecht, natomiast puchar dla najlepszego strzelca - poseł Adam Rogacki. Gratulacje zawodnikom złożyły także dyrektorki obu liceów: mgr Elżbieta Karpisiewicz (I LO) i dr Elżbieta Steczek-Czerniawska (III LO). Z okazji meczu Fundacja im. Kazimierza Paszyna zakupiła dla uczniów Asnyka koszulki w których młodzież wystąpiła w meczu. Wręczono także upominki dla wszystkim zawodnikom..

I LO – III LO 20:30 (5:5, 9:7, 13:2, 3:6)

Oba mecze sędziowali Radosław Nowaczyk i Waldemar Olszyna, a na stanowiskach komentatorskich na zmianę zasiadali red. Zbigniew Kościelak i red. Dariusz Dymalski.

W przerwach pomiędzy kwartami obejrzano występy zespołów tanecznych: „Jagiellonki Dance” prowadzonego - przez prof. Violę Wacowską, zespołu tanecznego z I LO z klasy Ares - przygotowanego przez Panią Agatę Zając, a także pokaz Capoeiry w wykonaniu Kaliskiej grupy „Capitaes De Areia”.

Tekst. Marcin Paszyn

Foto. Archiwum rodzinne Paszynów