XX Mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna

14 grudnia 2007 – w hali Ośrodka Sportu, Rekreacji i Rehabilitacji przy ul. Łódzkiej odbył się jubileuszowy dwudziesty mecz koszykówki drużyn reprezentujących absolwentów „Asnyka” z „Jagiellonami” o puchar im. Kazimierza Paszyna.

Wśród licznej, jak zawsze gorącej publiczności, którą stanowiła młodzież oraz wychowankowie obu sławnych kaliskich szkół, byli między innymi: wdowa po niezapomnianym asnykowskim profesorze pani Leokadia Paszyn, poseł Adam Rogacki (absolwent liceum „Kopernika”), wicedyrektor Liceum im. Adama Asnyka Irena Bartolik oraz prezesi stowarzyszeń – Asnykowców Adam Borowiak i Jagiellonek / Kopernika Ryszarda Hanc, a także prezes Fundacji im. Kazimierza Paszyna Jacek Czechowski.

Jubileuszowy pojedynek przyniósł ogromne emocje, choć pierwsza kwarta, zakończona wynikiem 20:13 dla Asnykowców nie zapowiadała dramatycznego finału. Jednak Jagiellonowie już w drugiej kwarcie, między innymi dzięki znakomitej dyspozycji najlepszego w ich zespole, szybkiego i skutecznego Filipa Chrystka, odrobili straty i do przerwy był remis 34:34. W trzeciej „ćwiartce” znów zaznaczyła się przewaga „Asnyka” (osiem punktów przewagi), jednak końcówka należała do „Jagiellonów” i gdy rozległ się ostatni gwizdek świetnie – w pojedynkę! – sędziującego ten mecz Radosława Nowaczyka, na tablicy widniał wynik 72:72. Niezwykle emocjonująca dogrywka przyniosła triumf drużynie „Asnykowców”, którzy wygrywając 80:76, odnieśli swoje jedenaste w dziejach podkoszowej „świętej wojny” zwycięstwo (przeciwnicy zaliczyli dotychczas osiem zwycięstw, a jeden mecz, w 1993 roku, zakończył się przyjacielskim remisem).

„Asnyk” obronił więc zdobyty w ubiegłym roku puchar przechodni im. Kazimierza Paszyna, (w tym sławnym zwycięstwie swój udział miał również jego wnuk Maciej Paszyn) a po wygranej jubileuszowej potyczce otrzymał okazały puchar honorowego patrona naszej imprezy Prezydenta Miasta Kalisza. Najlepszy snajper tego wspaniałego meczu – asnykowiec Tomasz Nowak (35 pkt.) zdobył puchar ufundowany przez Stowarzyszenie Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka.

Podobnie jak w poprzednich latach rozegrano również mecz uczniowskich drużyn „Asnyka” i „Kopernika”, zakończony zdecydowanym zwycięstwem asnykowców – 44:20 (do przerwy 20:14), którzy otrzymali puchar Stowarzyszenia Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Anny Jagiellonki / im. Mikołaja Kopernika, a najlepszy snajper tego pojedynku Wiktor Tokarski z „Asnyka” (15 pkt.) został nagrodzony pucharem Stowarzyszenia Asnykowców.

Absolwenckie i uczniowskie drużyny zaprzyjaźnionych szkół prowadzili profesorowie Wiesław Łukasiewicz (I LO im. A. Asnyka) i Grzegorz Kulawinek (III LO im. M. Kopernika).

Piękne artystyczne akcenty naszej sportowej imprezy stanowiły taneczne popisy zespołu „Jagiellonki Dance & Company”, który przygotowała profesor Viola Wacowska (absolwentka naszego Liceum), a jak zawsze niezawodnym spikerem i komentatorem wieczoru w hali OSRiR-u był nasz kolega, członek zarządu Stowarzyszenia Asnykowców – Zbigniew Kościelak, redaktor kolejnego wydawnictwa „Dzieje meczów Asnykowcy – Jagiellonowie”.