XIX Mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna

Dziewiętnasty mecz koszykówki Asnykowców z Jagiellonami, a także pojedynek uczniowskich drużyn, reprezentujących licea im. Adama Asnyka oraz im. Mikołaja Kopernika odbył się w piątek, 8 grudnia 2006 roku.

Podobnie jak w poprzednich latach honorowy patronat nad tą niezwykłą imprezą objął prezydent miasta Kalisza Janusz Pęcherz, którego przybycie do hali OSRiR przy ul. Łódzkiej jak zawsze liczna i gorąca publiczność przyjęła gromkimi brawami. Na widowni był również wiceprzewodniczący sejmiku województwa wielkopolskiego Kazimierz Kościelny, a także dyrektorzy  obu sławnych kaliskich liceów – Elżbieta Czerniawska-Steczek z Kopernika i Andrzej Urbaniak z Asnyka oraz Adam Borowiak - prezes Stowarzyszenia Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. A. Asnyka i Ryszarda Hanc – prezes Stowarzyszenia Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Anny Jagiellonki / im. Mikołaja Kopernika oraz Jacek Czechowski – prezes Kaliskiej Fundacji im. Kazimierza Paszyna.

Szczególnie serdecznie powitano panią Leokadię  Paszyn, wdowę po niezapomnianym asnykowskim profesorze „od wuefu”, którego imię nosi przechodni Puchar, będący głównym trofeum zdobywanym przez  Asnykowców i Jagiellonów, a także rodzinę pana Kazimierza - syna Jarosława, synową Małgorzatę oraz jego wnuki  Joasię i Marcina. Artystyczną oprawę obu emocjonujących meczów stanowiły taneczne popisy  dziewcząt z prowadzonego przez Violettę Wacowską zespołu Jagiellonki Dance.

Główny pojedynek dziewiętnastej szkolnej „świętej wojny” zakończył się sukcesem Asnykowców, którzy odnieśli swoje dziesiąte w dziejach zwycięstwo (Jagiellonowie mają ich na koncie osiem, a jeden pojedynek był remisowy). Po pierwszej kwarcie na tablicy widniał wynik 17:8 dla Asnykowców, ale pierwsza połowa zakończyła się ich niewielką tylko przewagą – 27:29. Jeszcze po trzeciej kwarcie, przy wyniku 42:36 sprawa zwycięstwa była otwarta, jednak w końcówce przewaga Asnykowców była już wyraźna i oni wygrali  - 73:55.

Punkty dla zwycięskiej, prowadzonej przez profesora Wiesława Łukasiewicza,  drużyny zdobyli: Tomasz Nowak - 29, Jakub Madejczyk – 16, Grzegorz Gmyrek – 13, Mateusz Wojak – 9 i Tomasz Czarniecki – 6. Wraz z nimi – bez punktowych zdobyczy – o zwycięstwo walczyli: Maciej Idczak, Michał Szewczyk i Mateusz Grzybek.

Dla Jagiellonów punktowali: Dawid Wilkaniec – 15, Michał Kraszkiewicz – 10, Bartłomiej Kuczyński i Szymon Sobczak – po 9, Przemysław Biczyński – 8 i Filip Chrystek – 4. W drużynie prowadzonej przez profesora Grzegorza Kulawinka grali również Maciej Duda i Marek Plota.

Mecz drużyn licealistów wygrał Kopernik – 29:19 (17:8), dla którego zwycięskie punkty zdobyli: Bartłomiej Sieradzki (10), Miron Bryłka (7), Robert Basiński (6), Norbert Lis (4) i Adam Aleksander. W drużynie Asnyka najskuteczniejsi byli: Andrzej Pytliński i Maciej Nowak, którzy zdobyli po 6 punktów oraz Wiktor Tokarski – 4 i Mateusz Krawczyk – 3.

Oba interesujące, toczące się w bardzo przyjacielskiej atmosferze mecze, które jak zawsze bardzo żywo i barwnie komentował Zbigniew Kościelak, znakomicie sędziowali: Radosław Nowaczyk i Mikołaj Czaja, Protokół i tablicę wyników obsługiwali Łukasz Młynek (uczeń LO im. T. Kościuszki) i Kaja Szymańska z Kopernika.

Pojedynek w  rzutach wolnych o tytuł króla strzelców, rozegrany pomiędzy najlepszym z uczniowskiego meczu Bartłomiejem Sieradzkim (Kopernik) i najskuteczniejszym z meczu absolwentów Tomaszem Nowakiem (Asnykowcy),  wygrał Tomasz i on zdobył Puchar Prezydenta Miasta Kalisza.