XVIII Mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna

W piątek, 9 grudnia 2005 roku, w hali OSRiR przy ul. Łódzkiej – akurat w dniu imienin oraz 80. urodzin przybyłej tutaj i bardzo serdecznie przyjętej pani Leokadii Paszyn, wdowy po niezapomnianym  profesorze Kazimierzu Paszynie – odbył się osiemnasty mecz koszykówki Asnykowców z Jagiellonami, poprzedzony pojedynkiem uczniowskich reprezentacji liceów im. A.  Asnyka i M. Kopernika.

Wśród licznej, jak zawsze gorącej publiczności, którą stanowiła młodzież i absolwenci obu sławnych szkół, byli również m. in.: honorowy patron naszej tradycyjnej imprezy prezydent Kalisza Janusz Pęcherz, przewodniczący Rady Miejskiej Zbigniew Włodarek, wiceprezydent Tadeusz Krawczykowski, poseł nowej kadencji Sejmu RP Adam Rogacki (absolwent Kopernika), a także dyrektor Liceum im. A. Asnyka Andrzej Urbaniak i prezesi stowarzyszeń: Asnykowców - Adam Borowiak, Jagiellonek/Kopernika - Ryszarda Hanc oraz Fundacji im. K. Paszyna – Jacek Czechowski.

Kolejny wielki mecz absolwentów sławnych kaliskich szkół zakończył się sukcesem Asnykowców 74:56 (37:31), którzy odnosząc dziewiąte w dziejach zwycięstwo, przeważyli na swoja korzyść bilans dotychczasowych spotkań  (Jagiellonowie wygrali osiem razy, a jeden pojedynek był remisowy).

W zwycięskiej drużynie najskuteczniejszym zawodnikiem okazał się Tomasz Nowak, który zdobył 23 punkty, Grzegorz Gmyrek – 16, Paweł Tyma – 12, Daniel Koch – 11, Szymon Grzonka – 7, Mateusz Widmański – 3 oraz Mateusz Grzybek – 2. W zespole Asnykowców zagrał również – tym razem bez punktowych zdobyczy – jeden z najlepszych graczy wielu poprzednich meczów Krzysztof Matusiak.

W drużynie Jagiellonów niezawodnym strzelcem był zdobywca 27 punktów Przemysław Biczyński, a oprócz niego Filip Chrystek – 10, Bartek Kuczyński – 8, Szymon Sobczak - 6, Janusz Zalewski – 3 i Łukasz Wilczyński – 2.

Bardzo emocjonujący pojedynek stoczyły uczniowskie reprezentacje Asnyka i Kopernika. Początkowo zdecydowanie prowadzili Kopernikowscy, jednak już pod koniec pierwszej połowy licealiści Asnyka zaczęli odrabiać straty (w ostatnich sekundach przed przerwą Maciej Idczak trafił do kosza z połowy boiska!). W drugiej części meczu szala przeważyła się na ich stronę Asnykowców, którzy wygrali z Kopernikanami 36:30 (10:22).

Uczniowskie i absolwenckie drużyny swoich szkól w roli trenerów prowadzili: Grzegorz Kulawinek (Jagiellonowie/Kopernikowcy) i Wiesław Łukasiewicz (Asnyk), natomiast znakomitymi sędziami obu meczów byli: kaliszanin Radosław Nowaczyk i ostrowianin Sławomir Tyburcy.