XVI Mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna

Szesnasty mecz odbył się w pierwszym dniu Jubileuszowego XV Zjazdu Asnykowców – 12 września 2003 roku. W prowadzonej na łamach „Asnykowca” kronice pozostał następujący zapis tego wydarzenia:

„O godzinie 17.00 w hali OSRiR przy ul. Łódzkiej rozpoczyna się mecz koszykówki absolwenckich drużyn o puchar im. prof. Kazimierza Paszyna pomiędzy „Asnykowcami” i „Jagiellonami”. Obecna jest żona profesora, pani Leokadia Paszyn. Na trybunach nieomal komplet nieustannie zagrzewającej zawodników publiczności, wśród której dostrzegamy prezydenta Kalisza, Janusza Pęcherza i wiceprezydenta Tadeusza Krawczykowskiego. Przy mikrofonie szalejący komentator Zbigniew Kościelak. Asnykowcy zwyciężają wynikiem 113:70, godnie nawiązując do sportowych sukcesów swoich poprzedników.”

Po tym pojedynku w bilansie wszystkich dotychczas rozegranych meczów po raz pierwszy szala zwycięstw przechyliła się na naszą stronę: odnieśliśmy bowiem ósme zwycięstwo, podczas gdy nasi przeciwnicy triumfowali siedmiokrotnie, zaś jeden mecz (w 1993 roku) zakończył się remisem.