XV Mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna

W piątek, 6 grudnia 2002, w hali Ośrodka Sportu Rehabilitacji i Rekreacji przy ul. Łódzkiej odbył się Mecz XV Jubileuszowy, nad którym honorowy patronat objął nowy, wybrany w październiku - po raz pierwszy w powszechnym głosowaniu mieszkańców - prezydent Kalisza, Janusz Pęcherz.

Wśród licznie przybyłej, gorącej publiczności, którą stanowili uczniowie i absolwenci dwóch najsławniejszych kaliskich liceów - Asnyka i Kopernika, byli również znakomici goście: senator RP Andrzej Spychalski, wiceprezydent Kalisza Daniel Sztandera, radni miejscy – Grzegorz Chwiałkowski, Stanisław Paraczyński, Daniel Tylak (asnykowiec), dyrektorzy rywalizujących ze sobą szkół – Elżbieta Steczek-Czerniawska (Liceum Kopernika) i Franciszek Podgórny (Liceum Asnyka) oraz prezesi Stowarzyszeń: Asnykowców – Adam Borowiak i Jagiellonów / Kopernikowców – Sylwiusz Jakubowski, a także najbliższa rodzina niezapomnianego profesora Kazimierza Paszyna – jego żona, pani Leokadia i syn Jarosław z żoną Małgorzatą oraz dziećmi - Marcinem i Joasią.

Z okazji jubileuszowego spotkania został ,,w małej poligrafii” wydany (jako kontynuacja z poprzednich lat) dokumentalny zapis Dziejów dotychczasowych meczów Asnykowcy – Jagiellonowie. Redaktorem tego ,,periodyku” jest Zbigniew Kościelak, który jak zawsze pełnił rolę mistrza ceremonii i niezawodnego spikera oraz komentatora meczowych wydarzeń.

Formą podziękowania za wielokrotny udział w koszykarskich pojedynkach i za znakomite reprezentowanie barw swojej Szkoły były okolicznościowe dyplomy, które przygotowano zarówno dla Anykowców - Ireneusza Kaczmarczyka, Krzysztofa Matusiaka, Andrzeja Cieślaka, Andrzeja Jesiona, Wiesława Łukasiewicza, Piotra Gralińskiego, Pawła Olejnika, Leszka Cierniaka, Piotra Strójwąsa, Jana Nowackiego, Stanisława Johna, Sławomira Michniackiego i Pawła Jaroszuka, jak i dla Jagiellonów - Jerzego Witczaka, Włodzimierza Dudy, Waldemara Kuświka, Marcina Kuźmy, Jacka Czajczyńskiego. Piotra Walczaka, Wiesława Kostery, Andrzeja Wocha, Pawła Leśniaka i Krzysztofa Mączyńskiego.

Przed pierwszym gwizdkiem świetnych sędziów – w roli tej wystąpili: Mikołaj Czaja i Radosław Nowaczyk – bilans podkoszowych pojedynków był następujący: siedem zwycięstw Jagiellonów, sześć zwycięstw Asnykowców, a jeden mecz zakończył się remisem. W roku 2002 – po piętnastym meczu - bilans ten został zrównoważony.

W stojącej na bardzo dobrym poziomie jubileuszowej potyczce Asnykowcy, których jako trener prowadził Wiesław Łukasiewicz, już od pierwszych minut meczu przejęli inicjatywę i wygrali wyraźnie 71:48, prowadząc do przerwy 33:25. Zwycięskie punkty zdobyli: Tomasz Nowak 27, Jakub Madejczyk 20, Grzegorz Gmyrek 10, Szymon Grzonka 8 i Paweł Tyma 6. W asnykowskiej drużynie grali też – bez punktowych zdobyczy – Krzysztof Matusiak i Karol Plebański.

W prowadzonej przez Grzegorza Kulawinka reprezentacji Jagiellonów najskuteczniejszym strzelcem był najlepszy zawodnik tej drużyny Janusz Zalewski, który zdobył 22 punkty, Przemysław Biczyński zaliczył 9, Bartek Kuczyński 7, Tomasz Janaszczyk 5, Marcin Kuźma 3 i Miłosz Pijański 2, a bez punktów pozostali Damian Bugajny i Paweł Latosiński.

Równie atrakcyjny, bardzo emocjonujący i toczony na bardzo dobrym poziomie, był mecz uczniowskich reprezentacji liceów im. Adama Asnyka i Mikołaja Kopernika. Także ten pojedynek wygrali asnykowcy – 62:51 (32:26), dla których zwycięskie kosze zaliczyli: Mateusz Wojdak (najlepszy zawodnik tego spotkania) 21, Michał Cuper 16, Piotr Walczak 12, Paweł Jakubowski 8 i Jakub Tworkiewicz 5. W drużynie tej wystąpili też Bartosz Wasilewski i Łukasz Klaska.

Najlepszym zawodnikiem Kopernikowców był zdobywca 25 pkt Dawid Wilkaniec, Michał Kraszkiewicz zaliczył 14 pkt, Mateusz Kostecki 8, Bartosz Frydrychowicz 4, a Szymon Sobczak, Dariusz Pietrzak, Filip Chrzystek i Rafał Górecki – bez punktów.

W serdecznej, przyjacielskiej, a nawet rodzinnej atmosferze, dziękowano uczestnikom meczów za świetne sportowe widowisko. Wręczono ufundowane przez Prezydenta Miasta Kalisza i Stowarzyszenie im. Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. A. Asnyka puchary, natomiast ten główny - Puchar im. Kazimierza Paszyna - zdobyli Asnykowcy zwycięzcy Jubileuszowego Meczu. Ich sukces sprawił, że zakupioną przez Fundację im. K. Paszyna oraz Stowarzyszenie Asnykowców nagrodę – ,,profesjonalną” piłkę do koszykówki - otrzymali ich młodsi szkolni koledzy, licealiści z ul. Grodzkiej 1.