XIV Mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna

Czternasty mecz odbył się w hali OSRiR-u przy ul. Łódzkiej 29 w sobotę, 15 grudnia 2001, a wśród licznej, gorącej publiczności byli dyrektorzy obu liceów: Elżbieta Steczek-Czerniawska (Kopernik) i Franciszek Podgórny (Asnyk), a także prezesi stowarzyszeń Asnykowców – Adam Borowiak oraz Jagiellonów / Kopernikanów – Sylwiusz Jakubowski, a także rodzina profesora Kazimierza Paszyna z panią Leokadią - wdową po niezapomnianym wychowawcy i trenerze. Patronem meczu był asnykowiec, wiceprezydent Kalisza – Zbigniew Białek.

Mecz absolwentów, podobnie jak w ubiegłym roku, wygrali, prowadzeni przez trenera Wiesława Łukasiewicza, Asnykowcy 71:59 (41:25), dla których najwięcej, bo aż 27 punktów, zdobył Tomasz Nowak. Drugim znakomitym strzelcem zwycięskiej drużyny okazał się Paweł Tyma – 23 pkt., uznany za najlepszego zawodnika tego pojedynku.

Było to szóste zwycięstwo Asnykowców (Jagiellonowie wygrali dotychczas siedem razy, natomiast raz był remis). W zwycięskiej drużynie wystąpili również: Grzegorz Gmyrek – 8 pkt., Krzysztof Matusiak – 7, Robert Karolak i Marcin Łakomiak po 3 oraz Stanisław John i Janusz Dominiak – bez punktów.

Barw Jagiellonów bronili: kapitan drużyny Janusz Zalewski – 18, Przemysław Biczyński – 12, Damian Bugajny – 10, Miłosz Pijański – 8, Łukasz Wilczyński – 6, Tomasz Ludwiczak – 5 oraz Jakub Cholajda i Marcin Płotnicki – bez zdobyczy punktowych.

Pojedynek uczniowskich reprezentacji zakończył się – po bardzo wyrównanej, zaciętej grze – zwycięstwem drużyny Liceum im. Mikołaja Kopernika 63:58 (35:34). Przełomowym momentem meczu było zejście z boiska - po pięciu osobistych przewinieniach - najlepszego koszykarza Asnyka Mateusza Wojdaka, który zdobył najwięcej punktów (24) i otrzymał puchar dla najlepszego zawodnika tego meczu. W zwycięskiej drużynie najskuteczniejszymi strzelcami byli: Dawid Wilkaniec – 22 pkt., Bartek Kuczyński – 17 i Marek Plota – 11.