XIII Mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna

Przed tym nacechowanym przez historię i ,,trzynastkę” meczem, rozegranym 2 grudnia 2000 roku, bilans pojedynków był następujący: siedem zwycięstw Jagiellonów, cztery Asnykowców i jeden remis.

Przez te chmurne i górne koszykarskie lata reprezentację Asnyka stanowili: Ireneusz Kaczmarczyk, Andrzej Cieślak, Krzysztof Matusiak, Piotr Graliński, Andrzej Jesion, Jan Nowacki, Stanisław John, Paweł Jaroszuk, Piotr Strójwąs, Sławomir Michniacki oraz Wiesław Łukasiewicz.

Natomiast do grona głównych bohaterów z pokolenia Jagiellonów należeli: Jerzy ,,Kajtek” Witczak, Włodzimierz Duda, Andrzej Woch, Waldemar Kuświk, Jacek Czajczyński, Piotr Walczak, Paweł Leśniak, Krzysztof Mączyński i Wiesław Kostera.

Ponieważ pod koniec wieku bohaterowie obu drużyn mieli prawo czuć się już nieco zmęczeni, drużyny oldbojów znacznie się odmłodziły. W kolejnym boju w reprezentacji Asnykowców zagrali: Grzegorz Gmyrek (13 pkt.), Krzysztof Matusiak (12), Paweł Tyma (9), Marcin Łakomiak (7), Stanisław John (2) oraz Włodzimierz Seliga i Zbigniew Kolenda – bez punktowych zdobyczy. Drużynę Jagiellonów stanowili: Tomasz Ludwiczak (11 pkt.), Miłosz Pijański (10), Karol Olejniczak (6), Przemysław Biczyński (3), Maciej Śniegula (2) i Janusz Zalewski – bez trafienia do kosza.

Mecz wygrali Asnykowcy 43:32 (19:16), odnosząc swoje piąte w dziejach zwycięstwo i oni zdobyli Puchar im. Kazimierza Paszyna.

W bardzo emocjonującym, rozegranym przy pełnej widowni, przedmeczu drużyna uczniów Liceum im. Mikołaja Kopernika pokonała reprezentację Liceum im. Adama Asnyka 50:45 (23:17). Najskuteczniejszymi graczami w zwycięskim zespole, który otrzymał Puchar Stowarzyszenia Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka, byli: Marek Plota i Bartek Kuczyński – po 17 pkt, natomiast w drużynie pokonanych: Mateusz Wojdak – 20 pkt i Michał Cuper – 11.

Licealiści z Asnyka otrzymali po tym meczu od Kaliskiej Fundacji im. Kazimierza Paszyna specjalną nagrodę – studyjny mikrofon dla szkolnego radiowęzła. Szczególnym gościem była wdowa po prof. Kazimierzu Paszynie, pani Leokadia.