XI Mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna

Prestiżowe starcie w ramach XIV Zjazdu Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka. Mecz odbył się w pierwszy dzień zjazdu, 11 września 1998 roku, w hali Ośrodka Sportu Rehabilitacji i Rekreacji. Na trybunach komplet kibiców, uczniów i absolwentów obu zasłużonych kaliskich szkół. Obecna jest pani Leokadia Paszyn, a także jeden z najzacniejszych wychowanków asnykowskiego Liceum, profesor Józef Garliński.

W pierwszej połowie zmierzyli się old-boys. Początek meczu należał do Jagiellonów, a najskuteczniejszym zawodnikiem w tej drużynie był Jerzy Duda, zdobywca 5 punktów.

W końcówce pierwszej połowy Asnykowcy rozwinęli jednak skrzydła celnymi rzutami za 6 punktów Krzysztofa Matusiaka i Ireneusza Kaczmarczyka zdobywcy 4 punktów, doprowadzili do stanu 12:10 dla przeciwników. Do wyrównania zabrakło kilku minut.

Druga część meczu była bardziej emocjonująca, ponieważ do boju stanęło młodsze pokolenie, aktualni uczniowie liceów imienia Adama Asnyka i Mikołaja Kopernika. Od początku inicjatywę przejęli asnykowcy. Przewagę powiększali z każdą minutą. W drużynie prym wiedli Tomasz Kołata i Daniel Koch, Którzy rzucili do kosza po 16 punktów. Jagiellonowie byli bezbronni wobec lepszych technicznie i kondycyjnie Asnykowców. Przewaga momentami przekraczała 20 punktów! Wśród przeciwników najskuteczniejszym zawodnikiem był Janusz Zalewski, który zdobył 12 punktów.

Druga połowa zakończyła się wynikiem 57:35 dla I Liceum, a cały mecz 67:47 dla Asnykowców, którzy zdobyli puchar tym razem ufundowany przez Adama Borowiaka, dyrektora Wydziału Kultury, Sportu i Turystyki Urzędu Wojewódzkiego w Kaliszu.