IX Mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna

Arena asnykowsko-jagiellońskich (kopernikańskich) potyczek była znów - 7 grudnia 1996 roku - piękna, otwarta po wielu latach remontu, hala Ośrodka Sportu, Rehabilitacji i Rekreacji przy ul. Łódzkiej 29. Podobnie jak w poprzednim roku publiczność obejrzała dwa mecze.

Uczniowski pojedynek toczył się pod dyktando Asnyka i zakończył się wynikiem 81:38 (33:12), a najwięcej punktów dla zwycięzców zdobyli: Hubert Kulikowski 22, Jakub Madejczyk 21 i Szymon Grzonka 15, natomiast dla pokonanych Miłosz Pijański 13 i Mateusz Kiełbasa 11.

Wiele więcej wrażeń dostarczył widzom mecz oldbojów.

- Pojedynek był bardzo emocjonujący i długo ważyły się jego losy - napisał sprawozdawca "Kuriera Sportowego" w Kaliskim Przeglądzie Ogłoszeniowym. - Gdy na kilka minut przed końcem Jagiellonowie objęli kilkupunktowe prowadzenie, wydawało się, że powrócą do swojej zwycięskiej tradycji, jednak asnykowski team wykazał się hartem ducha i do niego należało ostatnie słowo. Asnykowcy wygrali 41:36 (14:15).

W zwycięskiej drużynie, której trzon (podobnie jak u Jagiellonów} nie zmienił się od dziewięciu lat, grali: Ireneusz Kaczmarczyk, zdobywca 14 punktów, Wiesław Łukasiewicz i Krzysztof Matusiak - po 8 pkt., Piotr Graliński - 7 pkt., Paweł Olejnik i Andrzej Cieślak - po 2 pkt., oraz Leszek Cierniak i Piotr Strójwąs - bez punktowych zdobyczy. Najskuteczniejszymi strzelcami w gronie Jagiellonów okazali się: Piotr Walczak - 7 pkt., Jerzy Witczak i Wiesław Kostera po 6 pkt. oraz Andrzej Woch - 5 punktów.