XXVII Mecz Asnykowcy - Jagiellonowie - osiemnasta wygrana Asnyka

W roku bieżącym XXVII tradycyjny Mecz Asnykowcy-Jagiellonowie, odbył się w ramach VIII Zjazdu Absolwentów i Wychowanków Szkoły Dwojga Imion. Organizatorem było Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły Dwojga Imion Anny Jagiellonki i Mikołaja Kopernika.

Na trybunach obecni byli, jak co roku: znamienici goście, m.in. poseł na Sejm RP Adam Rogacki, główny organizator tegorocznego meczu-Prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły Dwojga Imion Anny Jagiellonki i Mikołaja Kopernika - Anna Kucharska-Utecht oraz zaproszeni na uroczystość: Prezes Stowarzyszenia Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka - Adam Borowiak, Dyrekcje obu Liceów: Anna Narewska – III L.O. i Elżbieta Karpisiewicz – I L.O. , a także piszący te słowa, wnuk Kazimierza Paszyna, Marcin Paszyn. Nie można też pominąć bardzo licznie przybyłej, znakomitej publiczności.

Jagiellonki/Kopernik prowadził, jak co roku, prof. Grzegorz Kulawinek, natomiast Asnyka w zastępstwie prof. Wiesława Łukasiewicza, obecny nauczyciel w-f w I L.O., prof. Łukasz Zając. Generalnie Asnyk zagrał w dość okrojonym składzie, zawodników było tylko sześciu.

Jednak sport to nie tylko statystyki i ilość graczy, co wykaże niniejsza relacja. Mecz grano 4x10 bez czasu zatrzymywanego. Głównym sędzią spotkania był Radosław Nowaczyk.

IMG 0500

Pierwsza kwarta była dość wyrównana, z początku Asnyk miał kilku punktową przewagę lecz Kopernikanie szybko zniwelowali starty i na 3 minuty przed końcem pierwszej kwarty było 9:8 dla Asnyka. Taka przewaga została już do końca pierwszej kwarty, która skończyła się wynikiem 15:14 dla absolwentów I LO. W drugiej kwarcie do głosu doszli Jagiellonowie, którzy sukcesywnie powiększali swoją przewagę i na dwadzieścia sekund przed końcem, po celnej trójce Janusza Zalewskiego, prowadzili już różnicą dziesięciu punktów (34:24). Ostatecznie pierwsza połowa, skończyła się wynikiem 34:26 dla Jagiellonów. Emocje miały nadejść dopiero w drugiej części meczu. Ambitnie grający Asnyk w trzeciej kwarcie zaczął odrabiać straty i na pięć minut przed końcem kwarty na tablicy widniał wynik 36:36. Jednak Kopernik nie zamierzał tak łatwo tracić ciężko wypracowanej przewagi i ostatecznie na ostatnią kwartę wyszedł z przewagą czterech koszy (44:40). Najwięcej emocji dostarczyła ostatnia kwarta. Na niecałe pięć minut przed końcem był remis 51:51, co zapowiadało wielkie emocji. W rezultacie po kilku niecelnych rzutach Jagiellonów, zarówno z gry jak i rzutów wolnych, więcej zimnej krwi zachowali Asnykowcy, którzy w końcówce meczu uzyskali przewagę i odnieśli osiemnaste zwycięstwo 58:53.

IMG 0593

Puchar ufundowany przez Organizatorów zwycięzcom wręczali: Prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły Dwojga Imion Anny Jagiellonki i Mikołaja Kopernika - Anna Kucharska-Utecht wraz z wnuczkiem Szymkiem Piekielnym oraz wiceprezes Jacek Bartosik.

Jak co roku mogliśmy podziwiać występy niezrównanego zespołu tanecznego „Jagiellonki Dance”, prowadzonego przez prof. Violettę Wacowską.

Mecz odbywał się jak zwykle w przyjacielskiej atmosferze. Publiczność zagrzewała swoje drużyny do walki, a wszyscy zawodnicy, którzy zagrali w spotkaniu mogą się czuć zwycięzcami.

Jagiellonki/Kopernik – Asnyk 53:58 (14:15; 20:11; 10:14; 9:18)

Jagiellonki/Kopernik – Bartek Kuczyński, Szymon Sobczak, Janusz Zalewski, Łukasz Wilczyński, Miłosz Pijański, Aleksander Pytliński, Wojtek Dziedzic, Wojtek Łyskawa,. Piotr Otwiaska.

Asnyk – Piotr Latosiński, Darek Kamzelewski, Norbert Jurek, Michał Kornacki, Marcin Kornacki, Kapitaniak Artur.

Zapraszamy do galerii

Marcin Paszyn