XXVI mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna - Zjazdowe zwycięstwo Asnyka

W tym roku XXVI mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna odbył się w ramach XVII Zjazdu Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka w Kaliszu. Jako że zawsze w programie Zjazdu prócz sportowych emocji, jest wiele innych ciekawych wydarzeń tj. wystawy, uroczysta kolacja, czy zwiedzanie swojej ukochanej Alma Mater, rozgrywano tylko mecz absolwentów. Przed rozpoczęciem spotkania uczczono minutą ciszy pamięć tragicznie zmarłego absolwenta Kopernika Adama Kleśty, który był wielkim miłośnikiem koszykówki i miał wziąć udział w tym spotkaniu. Występował również we wcześniejszych meczach o Puchar Paszyna. Wyświetlony został także krótki film ku jego pamięci. Jak co roku swoją obecnością zaszczycili znakomici goście: Wiceprezydent Miasta Kalisza Dariusz Grodziński, Naczelnik Edukacji Mariusz Witczak, Dyrekcje obu szkół, Elżbieta Karpisiewicz - Asnyk i Anna Narewska - Kopernik. Oczywiście nie mogło zabraknąć Prezesa Stowarzyszenia Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka - Adama Borowiaka, jak również – ku zadowoleniu organizatorów - pojawili się przedstawiciele Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły Dwojga Imion Anny Jagiellonki i Mikołaja Kopernika, na czele z Panią Prezes Anną Kucharska-Utecht. Nie można też pominąć licznie przybyłej, znakomitej publiczności.

26 mecz 055

Sportowe emocje, jeszcze przed pierwszym rzutem piłki, rozpoczęły się przyjacielskim transferem jednego absolwenta Asnyka do drużyny Jagiellonów, którzy przybyli w osłabionym składzie 5 zawodników. Musieliby grać cały mecz jedną piątką a tak wystąpiło 6-ciu Jagiellonów przeciwko 11-tu Asnykowcom. Tym wybrańcem był Mateusz Grzybek. Zespoły absolwentów poprowadzili: Asnyk - prof. Wiesław Łukasiewicz, a Jagiellonki/Kopernik - prof. Grzegorz Kulawinek. Mecz rozgrywany był 4x10 min. bez czasu zatrzymywanego. Jedynie w czwartej kwarcie, zatrzymano czas na ostatnie dwie minuty. Pierwsza kwarta była dość wyrównana z nieznaczną przewagą Asnyka. Druga kwarta to już zdecydowana przewaga Asnykowców, którzy odskoczyli na kilkanaście punktów, co sprawiło że przy stanie 30:17 dla Asnyka, prof. Kulawinek musiał wziąć czas. Ostateczny wynik do połowy 32:19. Po przerwie ambitnie grający Jagiellonowie zaczęli odrabiać straty i duża przewaga Asnyka zmniejszyła się do jednego punktu (39:40) w trzeciej kwarcie. Ostatecznie jednak Asnyk odniósł zwycięstwo 67:62.

Puchar ufundowany przez Kaliską Fundację im. Kazimierza Paszyna dla zwycięzców wręczali: wiceprezesi Stowarzyszenia Asnyka Marek Sierakowski i Janusz Wysogląd, Jacek Czechowski (członek zarządu Stowarzyszenia Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka, Prezes Kaliskiej Fundacji im. Kazimierza Paszyna, znakomity biegacz przez płotki, wychowanek Kazimierza Paszyna) oraz wnuk prof. Paszyna, Marcin Paszyn. Uczestnicy meczu otrzymali okolicznościowe wydawnictwa, ufundowane przez Stowarzyszenie Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka.

26 mecz 163

Jak co roku między przerwami publiczność mogła podziwiać wspaniałe występy zespołu tanecznego Jagiellonki Dance prowadzonego przez prof. Violettę Wacowską.

Głównym sędzią spotkania był od lat pomagający imprezie - Radosław Nowaczyk.

Oczywiście nie można zapomnieć w tym miejscu o Mistrzu ceremonii, niezastąpionym redaktorze Zbigniewie Kościelaku, który prowadził spotkanie i który jak zawsze wprowadził wspaniałą atmosferę spotkania.

Podziękowania należą się również prof. Żanecie Balcerzak i uczniom I LO za przygotowanie wystawy o sporcie w Asnyku, którą można podziwiać w szkolnych murach w trakcie Zjazdowego zwiedzania, a także za pomoc podczas samego meczu.

Asnyk – Jagiellonki/Kopernik  67:62 (32:19)

Asnyk - Tyma, Idczak, Gmyrek, Jurek, Latosiński, Fibich, Kamzelewski, Ptak, Czarnecki, Widmański, Nowak

Jagiellonki/Kopernik - Pijański, Wilkaniec, Wilczyński, Kuczyński, Sobczak, Grzybek (absolwent Asnyka, po przyjacielsku wytransferowany do Jagiellonek)

Zapraszamy do galerii