Dwa razy Asnyk w XXV meczu o Puchar im. Kazimierza Paszyna

Jubileuszowy XXV mecz zorganizowano z wielkim rozmachem. Mecz swoją obecnością zaszczycił jego Patron - Prezydent Miasta Kalisza Janusz Pęcherz oraz wiceprezydenci Dariusz Grodziński i Jacek Konopka. Wśród gości był także senator Witold Sitarz oraz kaliski radny Tomasz Grochowski. Obecni byli organizatorzy: dyrektor I L.O. im. A. Asnyka Elżbieta Karpisiewicz, dyrektor III L.O. im. Kopernika Elżbieta Steczek-Czerniawska, Prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły Dwojga Imion Anny Jagiellonki i Mikołaja Kopernika Anna Kucharska-Utecht, Prezesa Stowarzyszenia Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka Adam Borowiak. Oczywiście nie mogło zabraknąć Fundacji im. Kazimierza Paszyna z jej Przewodniczącym Jarosławem Paszynem, Prezesem Jackiem Czechowskim oraz głównym organizatorem Marcinem Paszynem. Honorowym gościem meczu, jak co roku Leokadia Paszyn - wdowa po Kazimierzu Paszynie.

Przed wejściem na halę została wystawiona galeria zdjęć, z której licznie przybyła na imprezę publiczność mogła zapoznać się z historią meczów o Puchar Paszyna. Wystawę przygotowała prof. Żaneta Balcerzak. W holu na zaproszonych gości czekał także słodki poczęstunek ufundowany przez Grupę Kapitałową Colian S.A. Jana Kolańskiego.

Komentatorem meczu był jak co roku mistrz w tej klasie, wspaniały redaktor Zbigniew Kościelak.

Mecz prowadzili sędziowie: Radosław Nowaczyk i Waldemar Olszyna, których od lat można podziwiać na boisku.

Mecz rozpoczął występ zespołu Jagiellonki Dance prowadzonego przez prof. Violletę Wacowską,, a po nim nastąpiła prezentacja absolwentów obu szkół. Smaku rywalizacji dodawał fakt, że absolwenci grali nie tylko o zwycięstwo, ale również o wielofunkcyjne urządzenie drukujące, ufundowane przez firmę Netland Computers, Marcina Przygockiego.

IMG 9079 wynik

Mecz odbywał się 4x10 min. bez czasu zatrzymywanego. Zespół Asnyka poprowadził prof. Wiesław Łukasiewicz, natomiast Jagiellonów prof. Grzegorz Kulawinek. Początek był dość wyrównany. Pierwsza kwarta zakończyła się nieznacznym prowadzeniem Asnyka 15:11. Kolejne natomiast należały już jednak tylko do Asnykowców. Druga zakończyła się wynikiem 29:22 gdzie w jej ostatnich sekundach, Asnykowiec Mateusz Wojdak oddał bardzo ładny, celny rzut za 3. W połowie meczu oglądaliśmy pokaz walk uczniów I LO z klasy „Ares” prowadzonej przez prof. Sebastiana Świątnickiego, a poprzedziło go wręczenie przez synową Kazimierza Paszyna, Małgorzatę Paszyn nagród rzeczowych dla laureatów konkursu na plakat jubileuszowego meczu. Nagrody zostały ufundowane przez biuro projektowe Locum M. Paszyn sp. Komandytowa, natomiast plakaty wydrukowała  firma Edytor Sławomir Woźniak. Trzecia i czwarta kwarta to utrzymywanie przewagi przez Asnyka, który ostatecznie wygrał 58:46. Tym samym absolwenci Asnyka mają na koncie 16 zwycięstw we wszystkich rozegranych dotąd meczach, a Jagiellonki 8. Jedno spotkanie zakończyło się remisem. Najlepszym strzelcem meczu został zawodnik Jagiellonów - Bartek „Kuki” Kuczyński (16 punktów)

Zawodnikom, sędziom i trenerom oraz zasłużonym zawodnikom sprzed lat zostały wręczone dyplomy z podziękowaniem za udział w meczu oraz okolicznościowe upominki ufundowane przez rodzinę Kazimierza Paszyna, a wręczone przez wnuczkę Kazimierza Paszyna - Joannę Paszyn. Następnie wdowa po Kazimierzu Paszynie, Pani Leokadia, wraz ze swoimi synami Jarosławem i Krzysztofem oraz Honorowym Patronem meczu, Prezydentem Miasta Kalisza Januszem Pęcherzem, wręczyli Puchar zwycięskiej drużynie. Został on odebrany przez kapitana Ireneusza Kaczmarczyka, wychowanka Kazimierza Paszyna. Mecz uświetnił imponującej wielkości tort, który ufundowały dyrekcje obu szkół. Puchar dla najlepszego strzelca wręczała, Prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły Dwojga Imion Anny Jagiellonki i Mikołaja Kopernika, Anna Kucharska-Utecht.

Asnyk – Jagiellonki  58:46 (15:11, 14:11, 14:13, 15:11)

Asnyk - Tomasz Czarniecki, Mateusz Widmański, Jakub Madejczyk, Ireneusz Kaczmarczyk, Paweł Tyma, Maciej Idczak, Dariusz Kamzelewski, Dominik Ptak, Mateusz Wojdak, Krzysztof Matusiak, Grzegorz Gmyrek, Tomasz Nowak

Jagiellonki - Adam Świniarski, Bartek Ciszewski, Szymon Sobczak, Mateusz Kotecki, Adam Kleśta, Miłosz Pijański, Filip Chrystek, Janusz Zalewski, Bartek Kuczyński, Łukasz Wilczyński, Dawid Wilkaniec.

Po meczu absolwentów przyszedł czas na spotkanie uczniów. Przed rywalizacją ponownie mogliśmy podziwiać oba zespoły taneczne. Najpierw tańczyły Jagiellonki Dance, a następnie zespół taneczny z I LO prowadzony przez prof. Agatę Zając.

IMG 9155 wynik

Mecz ten odbył się w wymiarze  2x10, bez czasu zatrzymywanego. Zespół Asnyka poprowadził prof. Łukasz Zając, natomiast Kopernika prof. Anna Michalska. W tym meczu licznie zgromadzona publiczność była świadkiem wielkich emocji. Z początku III LO uzyskało dużą przewagę, w efekcie czego pierwsza połowa zakończyła się wynikiem 9:2 dla Kopernika. Po przerwie duża zaliczka punktowa Kopernika zaczęła jednak topnieć.  I LO sukcesywnie odrabiało straty, od pewnego momentu mecz toczył się punkt za punkt. Pod koniec spotkania kilka nieskutecznych akcji Kopernika spowodowało, że ostatnie słowo należało do Asnyka, który ostatecznie wygrał 21:15. W ten sposób we wszystkich 17 meczach uczniów I LO ma 9 wygranych a III LO ma ich 8.

Przed wręczeniem Pucharu zwycięskiej drużynie, zawodnicy i trenerzy otrzymali okolicznościowe dyplomy od kaliskiej Fundacji im. Kazimierza Paszyna oraz upominki ufundowane przez rodzinę Kazimierza Paszyna i wręczone przez Joannę Paszyn. Puchar dla zwycięskiej szkoły został wręczony przez Prezesa Stowarzyszenia Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka, Adama Borowiaka wraz z Wiceprezydentem Miasta Kalisza Dariuszem Grodzińskim i radnym Tomaszem Grochowskim oraz Dyrekcjami szkół. Najlepszym strzelcem meczu został Piotr Otwiaska z III LO (8 punktów), a Puchar, podobnie jak w pierwszym, meczu wręczała, Prezes Stowarzyszenia Przyjaciół Szkoły Dwojga Imion Anny Jagiellonki i Mikołaja Kopernika, Anna Kucharska-Utecht.

I LO – III LO  21:15  (2:9, 19:6)

I LO – Marcin Kornacki, Michał Kornacki, Michał Maziarczyk, Łukasz Woźniak, Maciej Ujma, Mateusz Adamek, Michał Oleszuk, Karolina Wiśniewska, Adrian Herc, Bartek Nowak.

III LO - Alek Pytliński, Wojtek Dziedzic, Adam Gądziak, Piotr Otwiaska, Michał Walczyński, Bartek Boniec, Wojtek Łyskawa, Szymon Majtas, Łukasz Latański, Mikołaj Otto, Błażej Wasiewicz, Karol Kowalski.

Ze swojej strony chciałbym bardzo podziękować klasie "Ares" z I LO a także ich wychowawczyni prof. Żanecie Balcerzak za pomoc w przygotowaniu meczu oraz sprawnej obsłudze podczas jego trwania oraz uczennicom które przygotowały prezentację multimedialną.

Zapraszamy do galerii

Marcin Paszyn