XXVIII Mecz o Puchar im. Kazimierza Paszyna - raz Asnyk, raz Kopernik

W piątek 4. grudnia rozegrany został XXVIII mecz koszykówki o Puchar im. Kazimierza Paszyna.

Głównym organizatorem meczu była Kaliska Fundacja im. Kazimierza Paszyna, współorganizatorami: Stowarzyszenie Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Adama Asnyka w Kaliszu, Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły Dwojga Imion Anny Jagiellonki i Mikołaja Kopernika, a także Dyrekcje szkół I i III Liceów Ogólnokształcących. Na sali gościliśmy m.in.: Prezesa Stowarzyszenia „Asnykowców” Adama Borowiaka, wiceprezesa Stowarzyszenia „Jagiellonów/Kopernikan” - Jacka Bartosika, Dyrektor I LO - Jadwigę Bartoszek oraz Dyrektor III LO Annę Narewską. Obecny był także przedstawiciel władz miasta, radny Tomasz Grochowski.

Tradycyjnie pierwszy mecz grali absolwenci, 4x10 minut bez czasu zatrzymywanego. Początek pierwszej kwarty był wyrównany, wynik oscylował na granicy remisu w 8. minucie, 7 do 7. Kolejne kwarty należały już tylko do Asnykowców, którzy powiększali swoją przewagę. Mecz ostatecznie zakończył się wynikiem 69:42 dla Asnykowców. Najlepszym strzelcem spotkania został Michał Kornacki (25 punktów) z Asnyka.

20151204 181725 wynik

Drużynę „Jagiellonów/Kopernikan” prowadził prof. Grzegorz Kulawinek, a „Asnykowców” prof. Wiesław Łukasiewicz.

Obecnie Asnykowcy mają na koncie 19 zwycięstw, Jagiellonowie 8.

Puchar ufundowany przez Prezydenta Miasta Kalisza Grzegorza Sapińskiego, wręczał Przewodniczący Rady Fundacji - syn Kazimierza Paszyna, Jarosław wraz z wnukiem Marcinem – obecnym Prezesem Fundacji, puchar ufundowany przez Stowarzyszenie „Asnykowców” dla najlepszego strzelca wręczał Prezes Adam Borowiak. Gratulacje składały także Dyrektorki obu szkół: Jadwiga Bartoszek I LO i Anna Narewska III LO. Upominki wręczała Joanna Paszyn – wnuczka Kazimierza Paszyna.

Asnykowcy – Jagiellonowie/Kopernik 69:42

Asnyk - Grzegorz Gmyrek, Piotr Latosiński, Bartosz Nowak, Marcin Kornacki, Bartosz Walazczyk, Mateusz Widmański, Michał Kornacki

Jagiellonowie/Kopernik - Rafał Orłowski (obecny uczeń III LO), Dawid Wilkaniec, Mateusz Kostecki, Michał Walczyński, Maciej Duda, Szymon Sobczak, Jakub Wypych (obecny uczeń III LO)

Więcej emocji dostarczył mecz uczniów. Początek należał zdecydowanie do Kopernika który po pierwszej kwarcie prowadził aż 18:6. Druga kwarta to także dominacja III LO - na dwie minuty przed końcem pierwszej połowy prowadziło 24:15. Jednak ambitnie grający uczniowie Asnyka nie zamierzali odpuszczać i sukcesywnie odrabiali straty, by po trzeciej kwarcie schodzić na przerwę ze stratą już tylko jednego punktu 29:28. Ostatnia część meczu zapowiadała się więc bardzo ciekawie. W niej więcej zimnej krwi zachowali zawodnicy III LO, nie do zatrzymania był najlepszy strzelec meczu Rafał Orłowski (27 punktów), który poprowadził zespół Kopernika do zwycięstwa 42:37, wyrównując tym samym stan rywalizacji w meczach uczniów po 9 wygranych.

XXVIII mecz

Drużynę I LO prowadził prof. Łukasz Zając, a III LO prof. Anna Michalska.

Puchar ufundowany przez Stowarzyszenie „Asnykowców” wręczał Prezes Adam Borowiak wraz z synem Kazimierza Paszyna - Jarosławem, wnukiem - Marcinem, puchar dla najlepszego strzelca ufundowany przez Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły Dwojga Imion Anny Jagiellonki i Mikołaja Kopernika wręczał wiceprezes Jacek Bartosik. Gratulacje składały także Dyrektorki obu szkół: Jadwiga Bartoszek I LO i Anna Narewska III LO. Upominki wręczała Joanna Paszyn – wnuczka Kazimierza Paszyna.

Oba mecze sędziował Radosław Nowaczyk.

Mecz prowadził, jak co roku, niezastąpiony Zbigniew Kościelak. Podczas spotkania miało miejsce spontaniczne zdarzenie przekazania mikrofonu przez „Mistrza Ceremonii” młodemu pokoleniu. W trakcie meczu uczniów, za mikrofonem usiadł uczeń I LO, Marcin Maj.

W przerwach meczu mogliśmy podziwiać pokaz musztry klasy mundurowej I LO, pod przewodnictwem prof. Żanety Balcerzak, a także wspaniałe występy zespołu Jagiellonki Dance, prowadzone przez prof. Violettę Wacowską.

I LO – III LO  49:37

I LO - Mateusz Bera, Wojciech Gierosz, Martin Graczyk, Nikodem Wahidi, Jakub Goździewicz, Michał Sobczak, Oskar Stradomski, Szymon Zimny, Rafał Gorgol,

III LO - Rafał Orłowski, Alek Kropiński, Jakub Wypych, Kamil Słomian, Dominik Krzysiak, Adam Sztukowski, Jakub Kaczmarek, Filip Kasperczak

Upominki dla zawodników zostały ufundowane przez Miasto Kalisz, Stowarzyszenie „Asnykowców”, I L.O. im Adama Asnyka oraz Colian S.A.

Upominki dla uczestników części artystycznej ufundowała Kaliska Fundacja im. Kazimierza Paszyna.

Licznie zgromadzona na sali wielopokoleniowa publiczność gorąco dopingowała swoich zawodników. Radości zawodników, trenerów, kibiców, organizatorów i sponsorów oraz atmosfery na trybunach na tych meczach nie sposób opisać.

Zapraszamy do galerii

Marcin Paszyn